Kürtőskalács




A hétvégi baráti összejövetelkor nekiálltunk kürtőskalácsot sütni. Általában Gabesz szokta ledagasztani hozzá a tésztát - rendszerint fejből, érzésre, de most nagyon kertészkedett és rám bízta a feladatot... Lágyra sikerült ugyan a tészta, de extra lisztet hozzáadva már szépen tekerhető volt (a receptben emiatt meg is növeltem a lisztmennyiséget)

Hozzávalók:

  •  60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2.5 dl langyos tej
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 1 csapott kiskanál só
  • ízesítéshez: fahéj, cukor, vaníliás cukor, darált dió, kókuszreszelék vagy kakaó...

A tálba kimért liszt közepébe mélyedést nyomunk és abba morzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet és elkeverjük, hogy az élesztő feloldódjon a tejben. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk. (nekem itt még ez nem jött össze)

A vajat, a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután kézzel simára dagasztjuk a tésztát, cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel és 30 percig duplájára dagasztjuk (nekem ehhez egy óra kellett :(

A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd késsel vagy pizzavágóval 2 cm széles csíkokat vágunk belőle.
A kalácssütő fát bevajazzuk, majd a csíkokat feltekerjük a fára. Nyújtódeszkán egy kicsit meghengereljük a fát a tésztával, hogy a szélek összeragadjanak, majd az egészet cukorban is meghempergetjük és végül parázs felett, lassan forgatva addig sütjük, amíg a cukor a külsején meg nem karamellizálódik. Ekkor tetszés szerint ízesített cukorba még egyszer meghengergetjük.



Megjegyzések