Pizzás csiga




Mindig akkor fog el bennünket a naaaagy alkotókedv, amikor a boltok zárva vannak... Így volt ez a hosszú hétvégén is, így nem tudtunk kész leveles tésztát venni az üzletben, így Gabesz dagasztott egy nagyon finom, olaszos tésztát! A receptet a Rántott Hús Wokban nevű oldalon találtuk, onnan "kölcsönöztük"

Hozzávalók a tésztához:
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 500 g liszt
  • 300 ml víz
  • 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
Az itt megadott mennyiségből két db, 34-36 cm-es, vagy 4 db 24-26 cm-es, vékony tésztás pizza készíthető. Ez a mennyiség tapasztalatom szerint salátával, desszerttel akár négy felnőttnek is elegendő lehet.

  1. A kézmeleg vízben keverjük el a cukrot és az olívaolajat, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk néhány percig felfutni.
  2. A lisztet és a sót szitáljuk egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázzunk egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet önthetjük.
  3. Ha az élesztő felfutott, öntsük a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverjük össze. Öntsük ki a pultra ha edényben kevertük, és dolgozzuk össze tésztagolyóvá. Dagasszuk kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezünkre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csináljunk.
  4. Egy nagy tálat kenjünk ki extra szűz olívaolajjal, és tegyük bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is öntsünk egy kis olívaolajat, fedjük be és hagyjuk kelni legalább egy órát langyos helyen.
  5. Ha a tészta a duplájára kelt, öntsük ki lisztezett felületre és dolgozzuk át. Gyúrjuk néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodjuk belőle. Utána vágjuk pizzányi darabokra, nagyjából 250 g lisztenként számolhatunk egy normál méretű pizzával. Ezeket a darabokat egyenként még gyúrjuk át egy kicsit, majd formázzunk a tenyerünkkel görgetve gombócokat belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.
  6. Lisztezett felületen, letakarva kelesszük a gombócokat még negyed órát. Ha nem használjuk fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.
Vegyük elő az egyik gombócot, tegyük olívaolajjal megkent sütőpapírra, nyújtófával nyújtsuk fél centi vastagságúra. Kenjük meg a tészta tetejét ketchuppal, majd szórjuk meg pizzafűszerrel és tetszés szerint tegyünk rá feltétet:
  • tonhalat
  • csemegekukoricát
  • felkockázott sonkát
  • olívabogyót
  • rukkolát
  • paradicsomszeleteket
  • reszelt sajtot
Amikor rápakoltuk a nekünk tetsző tölteléket, a zsírpapír segítségével tekerjük fel a tésztát jó szorosan, hogy egy roládot kapjunk. A roládot sütiszerűen szeleteljük fel és lefektetve tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és 200 fokon addig süssük, amíg a tészta aranybarna nem lesz.

Megjegyzések