Fokhagymakrémleves




Még tart a krémleves-őrület, most éppen fokhagymával készült. Sok receptet átolvastam, volt olyan, amelyhez 5 egész fej fokhagyma is kellett!!! Én valami arany középútban gondolkodtam, így egy fejből készült :)

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva
  • 1 fej zúzott fokhagyma - ez kb. 14-15 gerezd
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 dl víz + ételízesítő
  • 2 dl tejszín
  • szerecsendió
  • bors
  • pirítós, felkockázva
  • dió
  • vaj
  • parmezán
A felkockázott hagymát vajon pirítsuk meg, majd vegyük le  a hőfokot és a zúzott fokhagymát is dobjuk rá, folyamatosan kevergetve, nehogy egy kicsit is lekapja a fokhagymát. Amikor már rendesen illatozik a fokhagyma, húzzuk félre a tűzről és szórjuk meg liszttel, keverjük el és öntsük rá az ételízesítőt, tejszínt és a vizet. Főzzük kb. 20 percig, majd turmixoljuk simára.
A kenyérkockákat pirítsuk meg vajon, adjuk hozzá a diót és a parmezánt, várjuk meg, amíg a sajt egy kicsit megolvad és le is vehetjük a tűzhelyről. Adagoljuk a kenyeret a levesünkre... Mmmmmm...



Megjegyzések