Lila hagymás kenyérlepény - fougasse




Ez a recept is egy újságból van, kivágtam még sok hónappal ezelőtt, de sajnos nem tudom melyikből. Eredetileg ez egy kecskesajttal készült fougasse, de minthogy csak sajtkrémem volt itthon, abból készítettem és mit mondjak: szétcsúszott tőle Gabesz is és Sacc is. 
A fougasse a franciák lepénykenyere, elsősorban Provence-hoz kötik, de minden régióban sütik. Levél vagy búzaszem formára készítik. Az olasz focaccia rokona: mind a kettő a Római Birodalom idején került a konyhákba. Olajbogyóval elsősorban délen készítik. A tészta a pizzatésztához hasonló, így amikor gyúrják, az a cél, hogy minél "gumisabb" állagú legyen az alap, mielőtt pihenni, kelni teszik. Akkor lesz igazán jó, ha kenyérlisztből készül.

Nekem csak sima lisztem volt itthon és azt használtam, és nem sikerült a levél forma kialakítása :):):) összeugrott téglalapba 😀😀😀


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 3 dl langyos víz
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 fej lilahagyma, nagyon apróra kockázva
  • olívaolaj
  • 15 dkg lágy (kecske)sajt
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A liszthez hozzáadjuk a sót.
A langyos vízbe tesszük a cukrot és az élesztőt és felfuttatjuk, majd belekeverjük a lisztbe és összegyúrjuk. Duplájára kelesztjük.
A lila hagymát megpucoljuk, majd egy kevés olívaolajban megfonnyasztjuk. Belekeverjük a lágy sajtot vagy sajtkrémet is.
A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, majd a tetejét megkenjük a hagymás keverékkel. a tésztát háromszor hajtogatjuk, újra kinyújtjuk 1 cm vastagra (esetleg levél formára) és belevagdosunk, mintha levélerezetet szeretnénk kialakítani.
A tetejét megkenjük olívaolajjal és kb. 40 percig sütjük - épp, hogy színt kapjon.


Megjegyzések