Saci vajas-fűszeres gombócai







Ezt a receptet Saci találta a neten és eddig csak ő, teljesen önállóan készítette el. Nagyon szeret kelt tésztákat gyártani és nagyon megy is neki a dolog... Ebben (is) jobb nálam :)

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 3/4 csésze liszt
  • 1 csésze meleg tej
  • 1/2 csésze víz
  • 1 ek szárított élesztő
  • 1/4 csésze cukor
  • 2 kk só
  • 5 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
  • 1 ek olvasztott vaj
  • 1 tojás

Gombócok tetejére: 
  • olvasztott vaj
Krém a közepére:
  • 10 dkg mascarpone
  • 15 dkg tejföl
  • 1 marék reszelt sajt
  • tetszés szerinti fűszer (petrezselyem zöldje, oregáno, bors, stb.)


1. Egy nagy edényben összekeverjük a meleg tejet, vajat és a meleg vizet. Az élesztőt ennek a keveréknek a tetején szétszórjuk és 1 percen át folyamatosan kevergetjük.

2. Hozzáadjuk a tojást, a sót és a négy csésze lisztet. Addig kevergessük, amíg az egész össze nem áll és nyers tészta formát nem ölt. 

3. Takarjuk le és hagyjuk állni 30 percet. 

4. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

5. Fél óra múlva gyúrjuk hozzá a maradék 3/4 csésze lisztet, majd borítsuk le egy jól kilisztezett felületre és addig gyúrjuk, amíg elmúlik a ragacsossága és egyenletes tésztát nem kapunk.

6. Takarjuk le és ismét hagyjuk állni 30 percet. 

7. A tésztából gyúrjunk 16-18 kis, tojásnyi méretű golyót, a golyók közepébe tegyünk egy kis darabka sajtot, majd helyezzük be őket egy kerek kivajazott tepsi szélén, körbe. Ne legyenek túlságosan összezsúfolva, mert még fognak nőni, hagyjunk nekik teret, hogy át is tudjanak sülni.

8. Keverjük össze a krém hozzávalóit, majd kanalazzuk a tepsi közepébe, a gombócok közé. 

8. A gombócok tetejét ecset segítségével vizezzük be, majd a vajjal kenegessük át alaposan és mehet is a 190 fokos sütőbe!

Addig süssük, amíg szép aranybarnák nem lesznek a gombócok.


Püffedt szemű reggeli arcok a gombócok felett :):):)




Megjegyzések