Csókai borsóleves




Ilyen illatú, ízű borsólevest csak az én anyukám tud készíteni, és ezt a lányok is nagyon szeretik. Az illata visszahozza gyermekkorom tavasz-időszakait...

Hozzávalók:

  • 0,5 kg fejtett újborsó
  • 3 szál sárgarépa, felkarikázva
  • 3 szál fehérrépa, felkarikázva
  • 3 krumpli, felkockázva
  • 1 vöröshagyma, megpucolva, de egészben
  • 1 gerezd fokhagyma egészben
  • 1 kiskanál eritrit
  • olívaolaj
  • vegeta
  • bors
  • friss petrezselyemzöldje
  • víz
Nokedli:
  • liszt
  • 1 tojás
  • víz


Az edény aljára olívaolajat öntünk - kb 2-3 evőkanállal, erre rátesszük az összes felaprított zöldséget és a hagymákat, majd közepes hőfokon, kevergetve kicsit főzzük-pirítjuk. Pár perc után vegyük le a hőfokot, öntsük fel a zöldségeket annyi vízzel, ami éppen ellepi, szórjuk meg vegetával és ízlés szerint borssal. Adjunk hozzá egy kiskanál eritritet, mert az - ahogy anyukám mondja - elveszi a borsó 'vadas' ízét.
Fedjük le és főzzük - még mindig alacsony hőfokon. Anyukám szerint a jó levesek alacsony hőfokon készülnek. :)

Közben készítsük el a nokedlit. A tojást beleütjük egy tálba, szórunk rá egy kis sót, majd lisztet adunk hozzá. 3-4 evőkanálnyi lisztet szoktam hozzáadni, majd csak annyi vizet, hogy összeálljon a tészta - ez nem egy folyékony tészta, inkább sűrűbb és nem ragacsos. Csipetke tészta talán....

Amint a tésztával elküszülünk, már szaggathatjuk is a levesbe, természetesen fel kell a levest még önteni vízzel, mert a nokedli felszívná az össz levet... :) Viszont az extra víz miatt a fűszerezést meg kell ismételni, és most már tehetünk bele aprított zöldségzöldjét is. Na jó, az enyém nem teljesen friss... Pár nappal korábban lett lefagyasztva, úgyhogy a mélyhűtőből kiveszem a lefagyasztottat és abból morzsálok jócskán a levesbe. 

Amikor a nokedlit is jónak találjuk - kész is a leves!!!

Megjegyzések